GK questions and answers based on Famous Temples

The post contains important questions based on Famous temples and Buddhist Monastries. These questions are very important from examination point of view. Take a look at other posts as well, each post has been prepared by the experts of GKADDA247 keeping in mind the pattern and demand of the exams. 


GK questions and answers based on Famous Temples


1. Tungnath Temple is situated in which Indian city?
A. Chamoli
B. Mandi
C. Chamba
D. Shimla
Ans. A

2. Sri Ranganathaswamy Temple is dedicated to which deity?
A. Lord Shiva
B. Lord Vishnu
C. Goddess Durga
D. Goddess Lakshmi
Ans. B
3. In which place Shringeri Math is situated, which established by Shankaracharya?
A. Kanyakumari
B. Rameswaram
C. Cochin
D. Mangalore
Ans. B
4. In which place Govardhan Math is situated, which established by Shankaracharya?
A. Cuttack
B. Puri
C. Bhubaneswar
D. Hyderabad
Ans. B
5. In which place Sharda Math is situated, which established by Shankaracharya?
A. Bhuj
B. Rajkot
C. Dwarka
D. Surat
Ans. C
6. In which place Jyothi Math is situated, which established by Shankaracharya?
A. Kedarnath
B. Badrikasram
C. Haridwar
D. Rishikesh
Ans. B
7. The Gadkalika Devi temple is located in which city?
A. Nashik
B. Mumbai
C. Indore
D. Ujjain
Ans. D
8. Kandariya Mahadeva temple is located in which city?
A. Ujjain
B. Khajuraho
C. Maihar
D. Devas
Ans. B
9. In which city Raja-Rani temple is located?
A. Varanasi
B. Mathura
C. Bhubaneswar
D. Gorakhpur
Ans. C
10. Mundeshwari Temple is located in which district of Bihar?
A. Sitamarhi
B. Kaimur
C. Gaya
D. Bhagalpur
Ans. B

GK Questions and Answers based on famous Indian Buddhist monasteries


Rumtek Monastery is located in which Indian state?
A. Kerala
B. Tamilnadu
C. Sikkim
D. Assam
Ans. C
2. Hemis Monastery is located in which Indian city?
A. Gangtok
B. Leh
C. Srinagar
D. Chamoli

Ans. B
3. In which Indian city Enchey Monastery is located?
A. Guwahati
B. Gangtok
C. Agartala
D. Mangalore
Ans. B
4. In which Indian city Dubdi Monastery is located?
A. Cuttack
B. Yuksom
C. Bhubaneswar


5. Where is kartok Monastery situated?
A. Bhuj
B. Rajkot
C. Yuksom
D. Surat
Ans. C

7. Thiksey Gompa Monastery is located in which Indian city?
A. Nashik
B. Mumbai
C. Indore
D. Leh
Ans. D
8. Namgyal Monastery is located in which Indian city?
A. Ujjain
B. Dharamsala
C. Maihar
D. Devas
Ans. B
9. Jokhang Monastery is situated in which Indian city?
A. Varanasi
B. Mathura
C. Lhasa
D. Gorakhpur
Ans. C 
10. Mindrolling Monastery is situated in which Indian city?
A. Leh
B. Dehradun
C. Bodhgaya
D. Gangtok
Ans. B 


Comments

Popular posts from this blog

Part 1 of the compilation of Previous years' HISTORY Questions of SSC, HISTORY questions asked in SSC CGL CHSL CPO exams(in both Hindi and English language)