Previous years' Economics Questions of SSC, Economics questions asked in SSC CGL CHSL CPO exams(in both Hindi and English language)

As we all know how important role previous years' questions play when it comes to SSC exams. So our team 'The GKAdda247" has compiled the questions of GK GS section of SSC CGL exam.Questions are available in both hindi and English language.
Take a look and do check out other posts as well. Each post has been prepared by the experts of the "GKAdda247" keeping in mind the pattern of the exam. 


Part 1 of the compilation of Previous years' Economics Questions of SSC, Economics  questions asked in SSC CGL CHSL CPO exams(in both Hindi and English language) 

💯Click here for the PART 2



1.यदि वस्तुओं और सेवाओं की आपूर्ति की तुलना में धन की आपूर्ति में कमी है, तो संभावित परिणाम
होगा।
A. अति स्फीति
B. मुद्रास्फीति
C. अपस्फीति
D. अवमूल्यन

1.If there is a lack of money supply in
comparison to the supply of goods
and services, then the possible
consequence would be _____.

A. Hyperinflation
B. Inflation
C. Deflation
D. Devaluation
 Ans.C
 Sol. • Deflation is the decline in the prices for goods and services that occur when the rate of inflation falls below 0%.
• It will take place naturally, if and when the money supply of an economy is limited.
• It indicates deteriorating conditions.
• It is normally linked with significant unemployment and low productivity levels of goods and services.

2.निम्नलिखित में से कौन सी आर्थिक गतिविधि भारत में अधिकतम लोगों को रोजगार देती है?
A. पर्यटन
B. कृषि C. खनन
D. विनिर्माण

2.Which of the following economic
activities employs the maximum
number of people in India?

A. Tourism
B. Agriculture
C. Mining
D. Manufacturing

 Ans. B
 Sol.
• Agriculture sector imploys maximum no. of people in india, whereas it has least contribution in GDP.
• The opposite scenario is due to lack of technological upgradation in agriculture, disguise employment, land fragmentation and low agriculture input.'

3.एक अर्थव्यवस्था में सामान्य मूल्य स्तर में निरंतर वृदधि को कहा जाता है।
A. विस्फीति
B. अपस्फीति
C. मुद्रास्फीति
D. मुद्रास्फीतिजनित मंदी

3.A sustained rise in the general price level in an economy is called __.
A. Disinflation
B. Deflation
C. Inflation
D. Stagflation
Ans. C
Sol.
• Inflation is a general increase in all
prices across an economy
• Deflation is a general decrease in
all prices across an economy.
• Stagflation is rising prices and
falling output.
• Disinflation is a temporary slowing
of the pace of price inflation.

4.बैंकिंग विनियमन अधिनियम भारत में में पारित किया गया था।
A. 1965
B. 1974
C. 1949
D. 1951

4.The Banking Regulation Act was
passed in India in _.
A. 1965
B. 1974
C. 1949
 D. 1951
Ans.C

Sol. • The Banking Regulation Act was passed in India in 1949.
• The Act has 5 parts and 5 Schedules regarding the regulation of banks in the country.
• The main objective of the banking regulation act is to ensure sound banking through regulations covering the opening of branches and the maintenance of liquid assets.
• It assigns power to RBI to appoint, reappoint and remove the chairman, director and officers of the banks.

5.एक______तब होता है जब किसी सरकार का कुल व्यय उसकी आय से अधिक होता है, जो उधार की राशि को छोड़कर प्राप्त होती है।
A. चालू खाता घाटा
B. राजकोषीय घाटा
C. बजटीय घाटा
D. राजस्व घाटा
5.A ________ occurs when a
government’s total expenditures
exceed the revenue that it generates,
excluding money from borrowings.
A. Current Account Deficit
B. Fiscal Deficit
C. Budgetary Deficit
D. Revenue Deficit
Ans. B
 Sol. • Fiscal Deficit is the difference between the total income of the government (total taxes and non-debt capital receipts) and its total expenditure. Or a government's total expenditures exceed the revenue that it generates, excluding money from borrowings.
• Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act was passed in 2003 to monitor and optimally manage fiscal deficit of country.
. NK Singh Committee on Review of FRBM act suggest for formation of Fiscal Council.

6.ग्लोबल इकोनॉमिक आउटलुक रिपोर्ट में, फिच रेटिंग्स ने भारतीय आर्थिक विकास पूर्वानुमान में कटौती की है तथा अप्रैल 1 से शुरू होने वाले अगले वितीय वर्ष 2019 से 2020 के लिए अपने 78 के पूर्व अनुमान से_____% अनुमान लगाया है।
A.5.4
B.6.2
C.6.8
D.6.1

6.In its Global Economic Outlook
report, Fitch Ratings cut Indias
economic growth forecast for the next
financial year 2019-20 starting from
April 1 to __% from its previous
estimate of 7%.
A. 5.4
 B. 6.2
C. 6.8
D. 6.1
Ans. C
 Sol. • The Global Economic Outlook report, cut Indias economic growth forecast for the next financial year 2019-20 starting from April 1 to 6.8% from its previous estimate of 7%.
• The Global Economic Outlook report is released by International Monetary fund.

7.अखिल भारतीय औद्योगिक उत्पादन सूचकांक (IIP) की गणना के लिए आधार वित्तीय वर्ष कौन सा है:
A. 2010-2011
B. 2004-2005
C. 2011-2012
D. 2005-2006

7.The base financial year for the
calculation of the all India Index of
Industrial Production (IIP) is :
A. 2010-2011
B. 2004-2005
C. 2011-2012
D. 2005-2006
 Ans. C
Sol,
• The base financial year for the calculation of the all India Index of Industrial Production (IIP) is2011-12.
• Index of Industrial Production (IIP) isan index that shows the performance of different industrial sectors of the Indian economy.
• IIP is published by Central Statistical Organization.

8.लोरेन्ज वक्र क्या दर्शाता है?
 A. एक निश्चित वस्तु की कीमत और उसकी मांग के बीच संबंध
B. आय वितरण
C. रोजगार की दर
D. कर योग्य आय लोच
8.What does the Lorenz Curve
indicate?
A. Relationship between the price of a
certain commodity and its demand
B. Income distribution
C. Rate of employment
D. Taxable income elasticity
Ans. B
Sol.
• The Lorenz curve is a graphical
representation of the distribution
of income or of wealth.
• It was developed by Max O. Lorenz
in 1905.


9.एक स्थिति जहां सरकार का व्यय उसके राजस्व से अधिक हो, उसे _कहा जाता है।
A. वित्तीय अभाव
B. राजस्व घाटा
C. बजट घाटा
D. राजकोषीय घाटा

9.A situation where the expenditure
of the government exceeds its
revenue is called ____.
A. Default Financing
B. Deficit Revenue
C. Budget Deficit
D. Fiscal Deficit
Ans. C
Sol.
• The values that the revenue plan
you define at product level is the
default revenue.
• Budget Deficit is the condition
where the expenditure of the
government exceeds its revenue.
• Default Financing is failure to meet
the legal obligations.
• Deficit Revenue occurs when net
income is less than the projected net
income.

10.एक ऐसी आर्थिक स्थिति जिसमें एक क्रेता और कई विक्रेता हों, ___कहलाती है।
A. एकाधिकार
B. अल्पाधिकार
C. क्रेता एकाधिकार
D. पूर्ण प्रतियोगिता

10.An economic condition when there
is one buyer and many sellers is
called____.
A. Monopoly
B. Oligopoly
C. Monopsony
D. Perfect Competition
Ans.C
Sol. An economic condition when there is one buyer and many sellers is called Monopsony.
*Monopoly- It is a market situation where one producer controls supply of goods or services and where the entry of new producers is prevented or highly restricted.
 * Oligopoly: It is a state of limited competition, in which a market is shared by a small number of producers or sellers.
* Perfect Competition is the situation prevailing in a market in which buyers and sellers are so numerous and well informed that all elements of monopoly are absent and the market price of a commodity is beyond the control of individual buyers and sellers.

11.उस ग्राफ को क्या कहते हैं जो दो वस्तुओं के सभी संयोजनों को दर्शाता है जिन्हें एक उपभोक्ता दिए गए बाजार मूल्य पर और आर्थिक रूप से विशेष आय स्तर के भीतर खरीद सकता है?
A. मांग वक्र
B. समलागत रेखा
C. बजट रेखा
D. आपूर्ति वक्र

11.What is the name given to the
graph that shows all the combinations
of two commodities that a consumer
can afford at given market prices and
within the particular income level in
economic terms?
A. Demand Curve
B. Isocost Line
C. Budget Line
 D. Supply Curve
Ans.C
Sol. * Budget line is to the graph that shows all the combinations of two commodities that a consumer can afford at given market prices and within the particular income level in economic terms.
* It is also called Budget constraint.
in eco cold betwee other good

12.आर्थिक संदर्भ में 'मध्यवर्ती वस्तुओं (इंटरमीडिएट गुड्स) से हमारा क्या तात्पर्य है?
A. विनिर्माताओं द्वारा उपयोग की जाने वाली निश्चित पूंजी
B. बिना जीएसटी के वस्तु की कीमत
C. वस्तुओं के पुनर्विक्रय या उत्पादन के लिए उदयोगों के बीच बेची जाने वाली वस्तुएं
D. उपभोक्ताओं तक पहुंचने से पूर्व पारगमन वस्तुएं

12.In economic terms what do we
mean by ‘Intermediate Goods’?
A. Fixed assets used by
manufacturers
B. Price of goods without GST
C. Goods sold between industries for
the resale or production of other
goods
D. Goods in transit before reaching
the consumers
Ans. C
Sol. • In economic terms, intermediate goods are sold between industries for the resale
 or production of other goods.
• An intermediate good is a product used to produce a final good or finished product. . These goods can be used in production but they can also be consumer goods.
• For example: If a consumer buys a packet of sugar to use at home, it is a consumer good but if a manufacturer purchase sugar to use during the production of another product, it becomes an intermediate good. Same as Sugar, Steel, Glass, Wood etc.

 13.किसी वस्तु या सेवा की मॉग जो किसी ओर चीज़ की माँग का परिणाम है,____ _कहलाती
A. प्रत्यक्ष मांग
 B. आय मांग
C. व्युत्पन्न मांग
D. संयुक्त मांग

13.The demand for a commodity or
service which is a consequence of the
demand for something else is called
___.
A. Direct Demand
B. Income Demand
C. Derived Demand
D. Composite Demand
Ans. C
Sol. • Direct demand- Commodities or services which satisfy our wants directly are said to have direct demand.
• Income demand refers to the different quantities of a commodity or service which consumers will buy at different levels of income, assuming other things remaining constant.
• Commodities or services demanded for producing goods which satisfy our wants directly are said to have derived demand.
• A commodity is said to have a composite demand when its use is made in more than one purpose.

14.किस अर्थशास्त्री ने अवसर लागत का सिद्धांत दिया?
A. गॉटफ्रीड हैबरलर
B. जॉन कीन्स
C. मिल्टन फ्रीडमैन
D. एडम स्मिथ

14.Which economist gave the theory
of Opportunity Cost?
A. Gottfried Haberler
B. John Keynes
C. Milton Friedman
D. Adam Smith
Ans. A
Sol. • Theory of opportunity cost is given by Gottfried Haberler.
• This theory is related to making a particular choice out of many alternatives.
• Opportunity cost is a key concept in economics, which expresses "the basic relationship between scarcity and choice".

15.जब उत्पादन शून्य के बराबर होता है, तो चर लागत
____होती है।
A. स्थिर
B. शून्य
C. अधिकतम
D.न्यूनतम

15.When the output is equal to zero,
the variable cost is __.
A. constant
B. zero
C. maximum
D. minimum
Ans. B
Sol.. A variable cost is a corporate expense that changes in proportion to production output.
• Variable costs are dependent on production output. The variable cost of production is a constant amount per unit produced. As the volume of production and output increases or decreases, variable costs will also increase or decreases.
•Hence once output is zero the variable cost is also zero.

16.बैंकों द्वारा अपने सबसे बड़े, सबसे सुरक्षित और सबसे अधिक क्रेडिट वाले ग्राहकों पर लगाए गए अल्पकालिक ऋणों पर ब्याज दर को कहा जाता है।
A. परिवर्तनीय दर
B. मूल उधार दर
C. छूट दर
D. परिशोधित दर

16.The interest rate charged by banks
on short-term loans to their largest,
most secure and most creditworthy
customers is called _.
A. Variable Rate
B. Prime Lending Rate
C. Discount Rate
D. Amortised Rate
Ans. B
Sol. • Interest rate charged by banks on short-term loans to their largest, most secure and most creditworthy customers is called the prime lending rate.
• PLR rate is calculated based on average cost of funds.
• Non Banking Finance Companies generally price their loan at discount on their existing PLR

17.बैंकों द्वारा अपने सबसे बड़े, सबसे सुरक्षित और सबसे अधिक क्रेडिट वाले ग्राहकों पर लगाए गए अल्पकालिक कों पर व्याज दर को कहा जाता है।
A. परिवर्तनीय दर
B. मूल उधार दर
C. छूट दर
D. परिशोधित दर

17.The interest rate charged by banks
on short-term loans to their largest,
most secure and most creditworthy
customers is called _.
A. Variable Rate
B. Prime Lending Rate
C. Discount Rate
D. Amortised Rate
Ans. B
 Sol. • Interest rate charged by banks on short-term loans to their largest, most secure and most creditworthy customers is called the prime lending rate.
• PLR rate is calculated based on average cost of funds. • Non Banking Finance Companies generally price their loan at discount on their existing PLR.


18.संतुलन मूल्य पर मांग में कमी और आपूर्ति में वृद्धि का क्या प्रभाव पड़ेगा?
 A. संतुलन मूल्य में वृद्धि होगी
B. संतुलन मूल्य में गिरावट आएगी
C. संतुलन मूल्य स्थिर रहेगा
D. कभी मूल्य में वृद्धि होगी और कभी इसमें गिरावट आएगी

18.What effect will a decrease in
demand and an increase in supply
have on equilibrium price?
A. Equilibrium price will rise
B. Equilibrium price will fall
C. Equilibrium price will be constant
D. Sometimes price will rise and
sometimes it will fall
 Ans. B
Sol. • A demand curve shows the relationship between quantity demanded and price in a given market on a graph.
• The equilibrium price and equilibrium quantity occur where the supply and demand curves cross.
• When there is a decrease in demand and increase in supply then the equilibrium price falls.

19.पूंजीगत व्यय या राजस्व घाटे में पर्याप्त वृद्धि
की ओर ले जाती है।
 A. राजकोषीय घाटा
B. प्राथमिक घाटा
C. बजटीय घाटा
D. राजस्व घाटा

19.A substantial increase in capital
expenditure or revenue deficit leads
to _.

A. Fiscal Deficit
B. Primary Deficit
C. Budgetary Deficit
D. Revenue Deficit
Ans. A
Sol. • Budget deficit = total expenditure - total receipts.
• Revenue deficit revenue expenditure - revenue receipts.
• Fiscal Deficit = total expenditure - total receipts except borrowings.
• Primary Deficit = Fiscal deficitinterest payments. Hence Fiscal Deficit is the right answer.

20.कच्चे माल और श्रम जैसे ठोस संसाधनों का उपयोग उत्पादन प्रक्रिया में किया जाता है उन्हें क्या कहा जाता है? A. परिवर्ती लागत
B. अवसर लागत
C. वास्तविक लागत
D. स्थिर लागत

20.What is the value of the tangible
resources such as raw materials and
labour that are used in the production
process called?
A. Variable Cost
B. Opportunity Cost
C. Real Cost
D. Fixed Cost
Ans. C
Sol.• Opportunity costs represent the sacrifice that is made when the means of production are used for one task rather than another.
• Fixed cost- business costs, such as rent, that are constant whatever the amount of goods produced.
• Variable cost- A variable cost is a corporate expense that changes in proportion to production output.
• Real cost- The overall actual expense involved in creating a good or service for sale to consumers.

21.जब राजकोषीय घाटा अधिक होता है, तो कीमतों का क्या होता है?
A. कीमतें बढ़ती हैं
B. कीमतों पर कोई प्रत्यक्ष प्रभाव नहीं पड़ता है
C. कीमतें स्थिर रहती हैं।
D. कीमतें घटती हैं

21.When the fiscal deficit is high,
what happens to prices?
A. Prices increase
B. There is no direct impact on prices
C. Prices remain stable
D. Prices decreas
Ans. B
 Sol. • Fiscal deficit has no direct impact on prices in economy but it has indirect impacts.
• Fiscal deficits arise whenever a government spends more money than it brings in during the fiscal year. • Fiscal deficits crowd out private borrowing, manipulate capital structures and interest rates, decrease net exports, and lead to either higher taxes, higher inflation or both. In this way it indirectly impacts Prices.

22.एक बाज़ार जिसमें एक अंतिम वस्तु या सेवा खरीदी और बेची जाती है, उसे कहा जाता
A. फैक्टरी मार्केट
B. इक्विटी मार्केट
C. कमोडिटी मार्केट
D. उत्पाद बाजार

22.A marketplace in which a final
good or service is bought and sold is
called __.
A. Factory Market
B. Equity Market
C. Commodity Market
D. Product Market
Ans. D
Sol. • Product Market is a marketplace where final goods and services are bought and sold.
• It does not include raw material trading and intermediate materials.
• UK, Australia, Usa, Canada are countries where least regulated product markets are found.

23.फों की उत्पादकता में वदधि का आर्थिक प्रभाव क्या है?
A. सकल घरेलू उत्पाद में कोई बदलाव नहीं
B. सकल घरेलू उत्पाद में वृद्धि
 C. सकल घरेलू उत्पाद में कमी
D. प्रभाव राष्ट्रों और उनकी आर्थिक स्थितियों में भिन्न हो सकते है

23.What is the economic impact of
increase in productivity of firms?
A. No change in Gross Domestic Product
B. Increase in Gross Domestic Product
C. Decrease in Gross Domestic Product
D. The impact may vary among
nations and their economic conditions
Ans. B
 Sol. • The increase of productivity of a firm led to increase in gross domestic product of the firm or country.
• Reason is that, Increases in productivity allow firms to produce greater output for the same level of input, earn higher revenues, and ultimately generate higher Gross Domestic Product.
 • Review report of International Labour Organization, 2013 finds that increase in labour productivity within economic sectors is the main driver of economic growth.

24.प्रतिस्थानिक उत्पादों के मूल्य में वृद्धि होने पर मांग वक्र में क्या परिवर्तन होगा?
A. बाहर की ओर स्थानांतरित होगा
B. प्रारंभ में अंदर की ओर तथा फिर एक अवधि के बाद बाहर की ओर स्थानांतरित होगा
C. अंदर की ओर स्थानांतरिक होगा
D. स्थिर रहेगा

24.What would happen to the
demand curve when there is an
increase in the price of substitute
products?
A. Outward Shift
B. Initially inward and then after a
period outward shift
C. Inward shift
D. Remains constant
Ans. A
Sol. • When there is an increase in the price of substitute products the demand curve shifts outward.
• A Demand curve is a graph depicting the relationship between the price of a certain commodity and the quantity of that commodity.
• When income increases, the demand curve for normal goods shifts outward as more will be demanded at all prices, while the demand curve for inferior goods shifts inward due to the increased attainability of superior substitutes.

25.अर्थशास्त्र में कौन सा सिद्धांत प्रस्तावित करता है कि देश वो उत्पाद निर्यात करते हैं जो वे सबसे कुशलता से और बहुतायत से उत्पादन कर सकते हैं?
A. इनपुट-आउटपुट मॉडल
B. साहस प्रतियोगिता
C. हेक्सचर-ओहलिन मॉडल
D. सोलो-स्वान मॉडल

25.Which theory in economics
proposes that countries export what
they can most efficiently and
plentifully produce?
A. Input-Output Model
B. Cournot Competition
C. Heckscher-Ohlin Model
D. Solow-Swan Model
Ans. C
Sol.
• The Heckscher-Ohlin model is an
conomic theory that proposes that
countries export what they can most
efficiently and plentifully produce.
• The model emphasizes the export of
goods requiring factors of production
that a country has in abundance.
• It also emphasizes the import of
goods that a nation cannot produce as
efficiently.
• In economics, an input–output
model is a quantitative economic
model that represents the
interdependencies between different
sectors of a national economy or
different regional economies


26.लचीली विनिमय दर प्रणाली में विनिमय दरों के बारे में लंबी अवधि के पूर्वानुमान बनाने के लिए किस सिद्धांत का उपयोग किया जाता है?
A. भुगतान संतुलन का सिद्धांत
B. ब्याज दर दृष्टिकोण
C. पोर्टफोलियो बैलेंस दृष्टिकोण
D. क्रय शक्ति समानता सिद्धांत

26.Which theory is used to make
long-run predictions about exchange
rates in a flexible exchange rate
system?
A. Balance of Payment Theory
B. Interest Rate Approach
C. Portfolio Balance Approach
D. Purchasing Power Parity Theory
Ans. D
Sol.
• Purchasing Power Parity (PPP)
theory is used to make long-run
predictions about exchange rates in a
flexible exchange rate system.
• It is based on the Law of One Price,
which says that, if there are no
transaction costs nor trade barriers
for a particular good, then the price
for that good should be the same at
every location.


27.प्रधानमंत्री श्रम योगी मान-धन योजना असंगठित श्रमिकों के लिए बुढ़ापे की सुरक्षा सुनिश्चित करती है जिनकी मासिक आय
से कम या बराबर
A. 10,000
B. 12,000
C. 15,000
D. 20,000

27.The Pradhan Mantri Shram Yogi
Mandhan Yojana ensures old age
protection for unorganized workers
whose monthly income is less than or
equal to _______.
A. ₹ 10,000
B. ₹ 12,000
C. ₹ 15,000
 D. ₹ 20,000
Ans. C
Sol.
• Prime Minister Narendra Modi on
5th March 2019 launched a pension
scheme 'Pradhan Mantri Shram
Yogi Maan-dhan.
• This mega pension scheme ensures
old age protection for unorganized
Workers, whose monthly income is
Rs 15,000/ per month or less.
• It is a voluntary and contributory
pension scheme, where each
subscriber under the PMSYM, shall
receive minimum assured pension of
Rs 3000- per month after attaining
the age of 60 years.

28.खादी और ग्रामोद्योग आयोग अधिनियम वर्ष
में पारित किया गया था।
A. 1948
 B. 1956
C. 1965
D. 1964

28.The Khadi and village Industries
Commission Act was passed in the
year __.
A. 1948
B. 1956
C. 1965
D. 1964
Ans. B
Sol.
• The Khadi and Village Industries
Commission (KVIC) is a statutory
body formed by the Government
 of
India.
• It was formed under the Act of
Parliament, 'Khadi and VillageIndustries Commission Act of
1956'.
• Mahatma Gandhi Ji was the social
reformer who was also an
Industrialist known for his effort
promoting Khadi and village
industries in India.

29.____वर्ष से अधिक आयु के लोग प्रधानमंत्री श्रम योगी मान-धन योजना के लिए पात्र नहीं हैं।
A. 60
B.50
C.45
D.40

29.People above the age of ___
years are NOT eligible for the Pradhan
Mantri Shram Yogi Mandhan Yojana.
A. 60
 B. 50
C. 45
D. 40
Ans. D
Sol.
• Pradhan Mantri Shram Yogi andhan
is a 2019 scheme introduced by
Government of India for poor
laborers in the unorganised
sector from minimum 18 years of
age to maximum 40 years.
• It is a voluntary and contributory
pension scheme, where each
subscriber under the PMSYM, shall
receive minimum assured pension of
Rs 3000- per month after attaining
the age of 60 years.


30.2018 तक, भारत दुनिया का अग्रणी दूध उत्पादक देश है, जिसका वैश्विक बाजार में लगभग
____की हिस्सेदारी है।
A. 17%
B. 22%
C. 15%
D. 19%
30.As of 2018, India is the leading
milk producing country in the world,
accounting for approximately
______ of the global market
share.
A. 17%
B. 22%
C. 15%
D. 19%
Ans. D
Sol
• According to the “Dairy and Milk
Processing Market in India (2018-
2023), as of 2018, India is the leading
milk producing country in the world,
accounting for 19% of the global
market share
• The milk processing industry in
India is expected to expand at a
compound annual growth rate
(CAGR) of 14.8% between FY 2018
and FY 2023 and will reach INR
2,458.7 Bn in FY 2023.
• Uttar Pradesh, Rajasthan, and
Gujarat have been the major milk
producing states in India.
• Uttar Pradesh is the largest dairy
and milk-producing state of India.

31.भारत सरकार द्वारा शुरू की गई आयुष्मान भारत योजना प्रति वर्ष प्रति परिवार
तक चिकित्सा कवरेज प्रदान करती है।
A.5 लाख
B. 1 लाख
C.7 लाख
D.2 लाख
31.The Ayushman Bharat Scheme
introduced by the Government of
India provides medical coverage of up
to ₹ ___ per family per year.
A. 5 lakhs
B. 1 lakh
C. 7 lakhs
D. 2 lakhs
Ans. A
Sol.
• The Ayushman Bharat Scheme
introduced by the Government of
India provides medical coverage of
up to ₹ 5 lakh per family per year.
• It was launched on 23rd
September 2018 by Prime Minister
Narendra Modi in Ranchi, Jharkhand.
• The scheme aims at making
interventions in primary, secondary
and tertiary care systems, covering
both preventive and promotive
health, to address healthcare
holistically.


32.सूक्ष्म, लघु और मध्यम उद्यम विकास अधिनियम वर्ष__ में पारित किया गया था।
A.2002
B.2006
C. 2008
D. 2004

32.The Micro, Small and Medium
Enterprises Development Act was
passed in the year ____.
A. 2002
B. 2006
C. 2008
 D. 2004
Ans. B
Sol.
• The Micro, Small and Medium
Enterprises Development Act was
passed in 2006.
• It was an act to provide for
facilitating the promotion and
development and enhancing the
competitiveness of micro, Small and
medium enterprises and formatters
connected therewith or incidental
thereto.
• The Act is operational from 2nd
October 2006

33 . किस प्रकार की बाजार व्यवस्था में, बाजार अथवा उद्योग पर एक ही विक्रेता का वर्चस्व होता है?
A. अल्पाधिकार
B. एकाधिकार
C. द्वयाधिकार
D. एकाधिकार प्रतियोगिता
33 . In which market form, a market or an
industry is dominated by a single seller?
A. Oligopoly
B. Monopoly
C. Duopoly
D. Monopolistic Competition

Ans. B
Sol. Monopoly is a market form in which the market is dominated by a single seller for goods and services which has no substitutes and there are barriers for entry of a new seller as he himself is the law and price maker.

34 . प्रच्छन्न बेरोजगार को और किस नाम से भी जाना जाता
A. अल्प रोजगार
B. संघर्ष संबंधी बेरोजगार
C. मौसमी बेरोजगार
D. चक्रीय बेरोजगार

34. Which one of the following is also
regarded as Disguised unemployment
A. Underemployment
B. Frictional unemployment
C. Seasonal unemployment
D. Cyclical unemployment
Ans. A
Sol. Underemployment is also regarded
as Disguised unemployment as the
workers skills are underutilised due to
over staffing as seen in agriculture or due
to over qualification where an engineer
works as an peon. It is an importan
cause of poverty in India.

35 . किस प्रकार की बाज़ार वयवस्था में, बाज़ार अथवा उद्योग पर कुछ ही विक्रताओं का वर्चस्व होता है?
 A. पूर्ण स्पर्धा
 B. एकाधिकार
 C. अल्पाधिकार
D. एकाधिकार
35. In which market form, a market of
industry is dominated by a few firms?
A. Perfect Competition
B. Monopoly
C. Oligopoly
D. Monopolistic
Ans. C
Sol. Oligopoly is a market form in which
market is dominated by a few firms
through collusion thus reducing
competition for sellers through entry
barriers and increasing price for the
buyers taking advantage of consumer
loyalty.

 36. निम्नलिखित में से कौन स भारत में मौद्रिक नीति का घटन नहीं है?
A. रेपो रेट
B. नैतिक उत्तेजना
 C. क्रेडिट समभाजन
D. सार्वजनिक ऋण
36. Which amongst the following is not a
component of monetary policy in India?
A. Repo rate
B. Moral suasion
C. Credit Rationing
D. Public Debt
Ans. D Sol. Public debt is not a component of monetary policy in India. It refers to the total borrowings of the union government such as market loans, treasury bills, securities issued by RBI and borrowing outside the country.

37. निम्नलिखित में से कौन सा भुगतान संतुलन के अंतर्गत एक खाता नहीं है?
A. चालू खाता
B. पूंजीगत खाता
C. आधिकारिक अरक्षित खाता
D. एक-तरफ़ा भुगतान खाता
37. Which among the following is not an
account under Balance of Payment?
A. Current Account
B. Capital Account
C. Official Reserves Account
D. Unilateral Payments Account

Ans. C Sol. Official Reserves Account is not a separate account under Balance of Payment instead it is a subdivision of the capital account. Official reserve account consists of foreign currencies and securities which are held by the government or by its central bank, and is used to balance the payments from year to year.

38. निम्नलिखित का मिलान कीजिए।
शब्द 1. वैश्विकरण 2. निजीकरण 3. उदारीकरण अर्थ
a. अंतर्राष्ट्रीय व्यापार पर प्रतिबंध कम करना या हटाने की प्रक्रिया|
b. विभिन्न देशों के लोगों, कंपनियों तथा सरकारों के बीच अंत:क्रिया तथा एकीकरण की प्रक्रिया
C. विराष्ट्रीकरण या विनिवेश कहलाता है।
A. 1-6, 2-a, 3-b
B. 1-b, 2-6,3-a
C. 1-b, 2-a,3-c
D. 1-C,2-b,3-a

38. Match the following?
Terms
1) Globalisation
2) Privatisation
3) Liberalisation
Meaning
a) Process of reducing or removing
restrictions on international trade.
b) Process of interaction and integration
among the people, companies and
government of different nations.
c) Called as denationalization or
disinvestment.
A. 1-c, 2-a, 3-b
B. 1-b, 2-c, 3-a
C. 1-b, 2-a, 3-c
D. 1-c, 2-b, 3-a

Ans. B Sol. Globalization is a Process of interaction and integration among the people, companies and government of different nations through trade, investment and information technology. Privatization is the process of transferring an industry from the public sector to the private sector leading to denationalization and disinvestment. Liberalization is removal or reduction of restrictions on the free exchange of goods between nation like reducing duties and surcharges, relaxing licensing rules, quotas.

39. निम्नलिखित में से कौन स भारत के ऋण नियंत्रण का एक प्रकार नहीं हैं?
A. ऋण का राशन
B. सीधी कार्यवाही
C. खुले बाजार के कार्यकलाप
D. परिवर्तनिये लागत आरक्षित निधि अनुपात
39. Which one of the following is not an
instrument of credit control in India?
A. Rationing of credit
B. Direct Act ion
C. Open Mark et operations
D. Variable cost reserve ratios
Ans. D
Sol.
• Variable cost reserve ratios are not
an instrument of qualitative credit
control in India instead variable cash
reserve ratio is an instrument of
quantitative credit control.
• It indicates the minimum amount
which the commercial banks have to
keep with the central bank which can 
be increased or decreased for purpose
of credit control.
8. Which among the

40. निम्नलिखित में से कौन सा सूक्ष्म आर्थिक चर का एक उदाहरण है?
A. राष्ट्रीय आय
B. सकल आपूर्ति
C. रोजगार
D. उपभोक्ता संतुलन
40 . Which among the following is an
example of micro-economic variable?
A. National Income
B. Aggregate Supply
C. Employment
D. Consumer's Equilibrium
Ans. D Sol. Consumer's equilibrium is an example of micro-economic variable. Micro economic variable studies the behavior of individuals and firms in making decisions regarding the allocation of scarce resources. Consumer Equilibrium refers to the amount of goods and services consumer can purchase using their present level of income and the current level of prices with maximum satisfaction.

41. एक आर्थिक व्यवस्था, जिसे निजी तथा राज्य के उपक्रम को मिलाकर बनाई जाती है, वह _
कहलाती
A. बाज़ार अर्थव्यवस्था
B. केन्द्रीय रूप से नियोजित अर्थव्यवस्था
C. निजी अर्थव्यवस्था
D. मिश्रित अर्थव्यवस्था
41. An economic system combining private
and state enterprise is called as _
A. Market economy
B. Centrally planned economy
C. Private economy
D. Mixed economy
Ans. D Sol. An economic system combining private and state enterprise is called as Mixed economy. A mixed economy is defined as an economic system consisting of a mixture of either markets and economic planning, public ownership and private ownership, or markets and economic interventionism.

42. भारत में तीसरी पंचवर्षीय योजना का मुख्य उद्देश्य क्या था
42. What was the main motive of Third
Five Year Plan in India?
A. Rural development
B. Agriculture
C. Financial inclusion
D. Economic reform
Ans. D Sol. the main motive of Third Five Year Plan in India is Economic reform. The term of this plan being from the year 1961 to 1966. The main objective of this plan was to increase the national income more than 5% annually but India failed to achieve its target due to wars with China in 1962 and Pakistan in 1965 and bad monsoon. A Sino-Indian war took place in 1962 so the government changed its focus to the defense sector.

43. Which among the following is not a
direct tax?
A. Income tax
B. Wealth tax
C. Corporate tax
D. None of these
Ans. D Sol. The Direct taxes are those taxes that cannot be transferred or shifted to another person, i.e., individual pays directly to the government. Major types of direct tax are: Income Tax, Corporate Tax, Wealth Tax, Estate Duty, Gift Tax, Fringe Benefit Tax, etc. While the Indirect taxes are those taxes that can be shifted to other person. Some types of indirect tax are: Sales Tax, Custom Duty, Entertainment Tax, Service Tax. Value Added Tax (VAT), etc.

44. MTNL comes under which of the
following category?
A. Navratna
B. Maharatna
C.miliratna
D.none of these
Ans. A Sol. MTNL comes under Navratna. A company is given a Navratna status when it has 'Miniratna Category - I status along with a Schedule 'A' listing and atleast 3 out of 5 3 'Excellent' or 'Very Good' Memorandum of Understanding during the last five years.

45. निम्नलिखित में से कौन सा एक राजकोषीय नीति का यंत्र नहीं है?
A. कराधन
B. जन व्यय
C. लोक ऋण
D. क्रेडिट रशिनिंग
45. Which among the following is not an
instrument of fiscal policy?
A. Taxation
B. Public expenditure
C. Public debt
D. Credit Rationing
Ans. D Sol. Credit Rationing is not an instrument of fiscal policy instead it is an instrument of monetary policy. Fiscal policy is the government spending and taxation that influences the economy. Credit rationing is a qualitative tool for credit control used by RBI to control inflation and deflation.

46. निम्नलिखित में से कौन सा/से समीकरण सही नहीं
I. एन.आई. एन.डी.पी.+निवल निदेशी आय II. जी.एन.पी. जी.डी.पी. निवल निवेदेशी आय III. एन.डी.पी. जी.एन.पी. - अवमूल्यन
A. केवल (I) तथा (II)
B. केवल (III)
C. केवल (II) तथा (III)
D. केवल (II)
46. Which of the following equation is/are
INCORRECT?
I. NI = NDP + Net Foreign Income
II. GNP = GDP + Net Foreign Income
III. NDP = GNP – Depreciation
A. Only (I) and (II)
B. Only (III)
C. Only (II) and (III)
D. Only (II)
Ans. B Sol. NDP= GDP - DEPRECIATION. NDP abbreviated as Net domestic product accounts for capital that has been consumed over the year in the form of housing, vehicle, or machinery deterioration. NDP +Net foreign Income gives the national income of the country.

47. कौन सी संस्था नज़र रखती है की बैंक वास्तव में नकद शेष बनाए हुए है?
A. भारतीय स्टेट बैंक
B. भारतीय रिज़र्व बैंक
C. भारतीय ग्रामीण बैंक
D. इनमें से कोई नहीं
47. Which organisation monitors the
banks in actually maintaining cash
balance?
A. State Bank of India
B. Reserve Bank of India
C. Grameen Ban k of India
D. None of these
Ans. B Sol. Reserve Bank of India monitors the banks in actually maintaining cash balance. Every bank has to keep certain amount of cash as cash reserve ratio with RBI out of the deposits it receives for safety purpose and to avoid volatility in the market.

Comments

Popular posts from this blog

Part 1 of the compilation of Previous years' HISTORY Questions of SSC, HISTORY questions asked in SSC CGL CHSL CPO exams(in both Hindi and English language)